Da vi først bestemte oss for å gyve løs på å bygge hus for andre gang, var det viktig for oss at vi fikk et hus som stod for våre tanker og meninger rundt både design, uttrykk og brukervennlighet. Når vi fikk tegnet huset slik som vi gjorde, kom alle disse kriteriene fort frem når vi skulle sette oss ned og velge vindusleverandør.

I samarbeid, og med anbefaling fra Fylling & Bjørge falt vårt valg på NorDan.

Å planlegge vinduer og dører er noe av det viktigste du gjør når du skal bygge. Det er mange behov, ønsker og krav å ta hensyn til, enten de er praktiske, estetiske eller økonomiske. Dessuten skal du følge byggestandarder, lover og regler. Utfordringen ligger i å ikke la dette begrense deg mer enn nødvendig.

Vi har jo valgt å bygge et hus med mange og store vindusflater, nettopp for å få dagslyset inn i oppholdsrommene, og ikke minst for å integrere den flotte naturen og utsikten som en del av opplevelsen ved å oppholde seg i stuene og på kjøkkenet.

Men dette byr jo også på ulike utfordringer som for eksempel innsyn, lysgjennomtrenging, UV-stråling, varmetap og rengjøring.

I samarbeid med NorDan har vi lagt opp en plan for hvilke spesifikasjoner vi behøver på de forskjellige vinduene i de ulike etasjene.

Det er hovedsakelig i 3. etasje vi har valgt å oppgradere våre vinduer med tanke på at det her er store vindusflater på områder av huset hvor det er vanskelig å komme til for å vaske. Vi har derfor valgt vinduer med BIOCLEAN®, rett og slett for å la naturen ta seg av den oppgaven.

BIOCLEAN® virker ved at både solen, UV-stråler og regn fjerner støv og skitt på det ytterste laget av glasset. Jo mer glasset utsettes for sol og regn, desto bedre er effekten. Effekten er imidlertid påvirket at mengden forurensing i området, samt av atmosfæriske forhold. Hvor lang tid det vil ta UV-strålene å bryte ned støvet og skitten, avhenger av årstiden og mengden sol.

Det var også viktig for oss å få de største vinduene i denne etasjen levert med soldemping, da vi ønsker minst mulig bruk av andre typer solskjermingsprodukter både utvendig på fasaden, samt innvendig i form av lameller, gardiner eller lignende. Vi har derfor bestilt vinduene med soldemping slik at de slipper inn 58% dagslys, men kun 32% av solvarmen, for å unngå at det blir for varmt innendørs på hete sommerdager. Disse store vinduene blir også levert med innvendig laminert glass, som gir sikkerhet mot skader, UV-stråling og reduserer falming på interiør med over 50%.

Alle vinduene i huset har vi bestilt med utvendig vedlikeholdsfri aluminiums­bekledning. Aluminiumsbekledningen beskytter trevirket mot UV-stråling, noe som bidrar ytterligere til produktets levetid. Vi har valgt fargen antrasitt grå både utvendig og innvendig på alle vinduene, for å få et moderne og stilrent gjennomgående uttrykk gjennom hele huset. Vindus- og dørhåndtak har vi valgt i matt krom utførelse.

Tormod hos Grindvik Bygg AS har hjulpet snekkerne med å krane inn vinduene, til et fantastisk resultat.

Vår yngste datter er her på befaring etter vinduene ble satt inn, og størrelsen og følelsen ved å oppholde seg ved dette enorme vinduet kommer godt fram når hun med sine 5 år og 110 cm. står foran. Følelsen vil bli enda mer svevende når stillaset ute er tatt bort, da denne TV-stua henger ut over inngangspartiet, og det er to etasjer rett ned utenfor her.

Vi opplever allerede nå samme «wow-effekten» hver eneste gang vi går opp trappa og entrer stue- og oppholdsetasjen, og kunne ikke vært mer fornøyd med hvordan Ben tegnet huset og vindusløsningene! Servicenivået hos NorDan må også nevnes, og både vi og byggfirmaet fikk veldig god og faglig veiledning fra Ann på deres kontor i Ålesund vedrørende alle spørsmålene vi hadde rundt våre valg.

Ann sier det så godt: «Vinduene er jo husets øyner.» Vi må si oss enig i denne påstanden, og om man tenker slik på det vil vi påstå at vårt hus har noen skikkelig sensuelle, forførende og sexy øyner! Vi gleder oss virkelig til huset står ferdig, og vi får innredet stua og kan nyte den flotte utsikten både sent og tidlig fra sofaen eller godstolen! 🙂