I dag har taktekkerne lagt taket, snekkerne er ferdig med å legge duk rundt hele huset – og vipps så var huset vårt tett! 🙂

Tradisjonen tro gikk derfor vi som byggherre til innkjøp av en saftig og god kake, som vi overrasket og gjorde stas på snekkerne med på tampen av lunsjen deres i dag. Det var meget god stemning rundt bordet i byggebrakka, og snekkerne var glad for at de har fått huset tett i tide til sommerferien. Eneste som mangler er å få satt inn vinduer, men disse er ventet levert i løpet av neste uke. I juli måned tar snekkerne seg en velfortjent ferie, og da skal huset få stå å tørke over sommeren.

Perfekt.

Wikipedia skriver følgende om tradisjonen:

Kranselag, også kalt sperreskål eller mønsåsfest, er en gammel byggetradisjon som gikk ut på at snekkerne setter opp en krans eller busk i mønet når huset var under tett tak. Byggherren spanderte så en fest på snekkerne innen en uke. I dag er dette gjerne en gave (typisk rødvin eller konjakk) eller et måltid (snitter, pizza, eller lignende). Holdes festen i tide henges det til takk opp flagg eller en blomsterkrans på et synlig sted, vanligvis i mønsåsen på saltak, ellers i et hjørne av flattaksbygg. Dersom dette ikke gjøres innen en uke etter kransen/busken er reist, vanker det i stedet en fillemann eller mønsåskall.

Tradisjonen har røtter som lar seg spore tilbake til Sentral-Europa omkring 1400-tallet, men er forskjellig fra land til land. I Polen heises en pyntet eviggrønn busk opp sammen med siste taksperre eller toppelement, mens danskene bruker tre kranser i sperrene.