Etterhvert som vi har fått flere og flere lesere på bloggen vår har vi også mottatt mange henvendelser fra personer som er i samme situasjon som oss, som skal bygge seg ny bolig. Fra disse vanker det lovord om huset vårt, og de ønsker tips om hvordan de selv skal gå frem for å fatte sine valg for at deres hus skal bli akkurat slik som de ser det for seg.

Vi tenker at det nok er mange flere enn de som tar kontakt med oss som kanskje går med byggeplaner; og vi ønsker derfor å dele 10 tips om hva du må tenke over når du skal bygge din bolig:

1. Hvordan ligger tomta i terrenget?

Er tomten for eksempel. bratt, slik som tilfellet er med vår, kan det være smart å bygge en bolig med sokkeletasje. Dette blir både penere ved at huset sklir bedre inn i eksisterende terreng, i tillegg til at det er en rimeligere løsning med tanke på at det vil bli svært kostbart å sprenge større mengder fjell for å tilpasse terrenget til et hus uten sokkel.

Det er også viktig å sjekke solforholdene på tomta, for å se hvor sola vil stå i de ulike fasene av en dag. Det er viktig å tilpasse vindusløsningene for å slippe inn dagslys og skape et trivelig innemiljø. Det er også et poeng at soverommene bør forsøkes så langt det lar seg gjøre å legges på den siden av huset hvor ikke eventuell ettermiddags- og kveldssolen står på. Dette kan bli fryktelig varmt og ubehagelig om sommeren.

2. Sjekk vindforholdene

Er du så heldig at dere har fått tak i en utsiktstomt, er sannsynligheten for at det blåser der relativt stor. Det er viktig å sjekke hvor vinden kommer fra, og forsøke å bygge uteplasser, terrasser og altaner på en slik måte at dere får noen gode uterom som er i le for vinden.

3. Hvilken stilart ønsker dere å bygge i?

Ønsker dere en moderne funkisinspirert stil, eller går dere for det mer tradisjonelle og herskapelige? Hver enkelt stilart har sin egen sjarm og fordeler/ulemper, så her er det kun smak og behag som gjelder! Det aller viktigste er nok at man er 100% enig med den du bygger ilag med når avgjørelsen fattes!

4. Sjekk reguleringsbestemmelsene for tomta og/eller byggefeltet

Reguleringsbestemmelsene for en tomt og/eller et byggefelt kan blant annet gi retningslinjer for utnyttelsesgrad av tomta, antall tillatte etasjer, takvinkel og høyde på gesims og møne. Det er svært viktig å sette seg inn i dette allerede før dere signerer kontrakt på tomtekjøpet, for å tilsikre at dere får bygge huset deres slik dere har tenkt det. Det finnes selvsagt muligheter for å søke om dispensasjon for enkelte aspekter, så lenge man har gode argumenter for det. Dette er en prosess vi har vært gjennom for å få bygge pulttak kontra klassisk møne, og selv om det tok 14 uker med søknadsbehandling og en god del møter, så var det virkelig verdt å kjempe for!

5. Tenk nøye over hvordan man ønsker å bo og oppholde seg i huset

Sett opp et skjema over hvilke og hvor mange av hver type rom dere ønsker i huset, og et minimums antall kvadratmeter pr. rom. Tenk også over hvordan rommene skal ligge i forhold til hverandre (legg for eksempel ikke foreldresoverommet vegg-i-vegg med kjellerstua). Husk å ta høyde for at det i fremtiden kan komme en eller flere familieforøkelser når man setter opp antall soverom. Vi har valgt å bygge en helt egen voksen-sone, hvor master bedroom, walk-in closet og eget bad er samlet i en «suite.» Det er også viktig å finne plass til et greit antall boder, noe som viste seg spesielt viktig for vår del, som ikke får loft med tanke på utformingen av taket.

6. Åpen løsning, eller kjøkken og stue adskilt?

Tenk over om dere ønsker åpen kjøkken- og stueløsning, og del gjerne oppholdsrommene inn i soner, slik at flere kan trives der samtidig – uten å være til bry for hverandre. Vi har gått for åpen, dog noe tilbaketrukken kjøkkenløsning fordi vi ser at ved besøk av store grupper gjester så er det nettopp denne plassen folk trives best når det kommer til mingling. Ved å sette inn en kjøkkenøy får man en plass hvor man kan skravle i vei ved festlige anledninger, samtidig som man kan sosialisere med familien i forbindelse med matlagingen i hverdagen. Vi har også valgt å legge TV/media-rommet for seg selv, med en stor skyvedør som gjør at det føles mer åpent når man ønsker det.

7. Livsløpsstandard

Tenk over hvilket og over hvor langt tidsperspektiv dere har tenkt å bo i huset. Skal dere bli gamle her? I så tilfelle er det viktig å fatte en del valg hvor dette hensyntas, og som kan gjøre overgangen til pensjonisttilværelsen lettere. Vårt hus er kanskje litt vel funky til å være så veldig pensjonistvennlig…

8. Vedlikehold

Er dere handy og står på, eller ønsker dere løsninger som krever minimalt med vedlikehold? Det er svært viktig å tenke over dette i forbindelse med valg av materialer og overflater, både inne og utendørs. Vedlikeholdsgjerrige løsninger er kanskje dyrere investeringer, men det lønner seg svært ofte til syvende og sist!

9. Er det lurt å velge smarthus?

Dette er et spørsmål vi stiller oss selv om dagen, uten at vi har kommet frem til noen endelig konklusjon. Det finnes et utall antall leverandører og løsninger, og det er en relativt ny bransje. Vi ser at det nok kan være både energi- og klimabesparende å velge smarthusløsninger som styrer varme og lys, samt at det kan være en god trygghet i å ha ulike sikkerhetspakker og alarmer installert. Vi vil komme nærmere tilbake på dette temaet senere i bloggen.

10. Bygg en utleieleilighet

En utleieleilighet gir en svært kjærkommen skattefri ekstrainntekt som kan være tungen på vektskålen for at dere skal kunne klare å realisere drømmehuset. Så lenge man tar gode forhåndsregler i forbindelse med plassering av leiligheten eller hybelen og tilpasser utearealet i tillegg, så vil det by på minimalt med komplikasjoner å tilby også noen andre en bopel i ditt eget hjem.

Et siste bonustips fra oss er å tråle blogger, Instagram og andre fora for bilder, detaljer og romløsninger for å danne seg et inntrykk av hvordan man selv ønsker å ha det. Det er veldig mye inspirasjon å hente der ute!

Vi ønsker lykke til med akkurat DIN byggeprosess, om du er en av de som vurderer å bygge nytt! 🙂