Svaret på det spørsmålet, etter å ha bodd oss inn i Funky Funkis med Smarthusløsning fra Futurehome i snart et halvt års tid, er et klart, tydelig og rungende ja! Ikke bare gir det å ha et Smarthus trygghet og strømbesparelse – det gir også en komfort i hverdagen på et helt annet nivå enn hva vi tidligere har vært vant med!

La oss ta deg med på en dag i vårt eget smarte hjem:

Solen titter opp bak åskammene, og vekkerklokka ringer kl. 07:00. Vi strekker oss og slumrer muligens en gang på vekkerklokka før vi kommer oss opp på føttene. På soverommet har vi en modusbryter hvor vi trykker på hjemmemodus. Huset får da beskjed om at vi er oppe og skrur på de lysene som vi har forhåndsinnstilt at da skal komme på, slik som gangen utenfor soverommene, entrè, trapperom, stue og kjøkken. Varmekablene skrus også opp noen grader, til en komfortabel temperatur både på bad og stue/kjøkken.

Vi går inn på badet, og en sensor i taket registrerer bevegelse og skrur på vår forhåndsinnstilte preferanse på belysning før vi hopper i dusjen.

Når morgenstellet etterhvert er unnagjort og frokosten er fortært, er det på tide å komme seg avgårde på jobb og skole. Etter at alle etter litt om og men har fått på seg sko og jakker, trykker vi på jobbmodusmodusbryteren i entrèen, og legger håndflaten på ID-locken på ytterdøren for å gi denne beskjed om at vi drar, og at den skal gå i lås.

Jobbmodusen gir så beskjed til husets belysning om at dette nå skal skrus av, og at varmekablene kan senkes noen grader igjen. I tillegg settes skallsikringen i beredskap, slik at denne får gitt oss beskjed med et pushvarsel i Futurehome mobil-appen om en dør eller et vindu åpnes. Er det sol og varmt ute, og vi med vitende vilje setter et vindu på gløtt, vil varmekablene i det aktuelle rommet få beskjed om dette og automatisk settes i passivmodus.

Når vi kommer ned i garasjen, står el-bilen klar og ferdigladet av vår Zaptec ladestasjon, som kommuniserer med vår strømleverandør Tibber, og på denne måten lader på de økonomisk mest gunstige tidspunktene gjennom natten – samtidig som den sikrer at bilen har nok strøm til avreise kl. 08:00.

Etter en lang dag på jobb og skole parkerer vi bilene i garasjen igjen, og ankommer inngangsdøren. Alle familiemedlemmene har hver sin kode til ID-locken, og det er fortsatt populært å være første mann framme ved døren for å slå inn sin. I gangen rett innenfor døren, trykker også den heldige «vinneren» på hjemmemodus-knappen, og belysning og varmekabler settes igjen til våre forhåndsinnstilte preferanser.

Når ettermiddagen har gått sin gang, det lir mot kveld og Ole Lukkøye melder sin ankomst, er det bare å rusle ned trappa, inn på soverommet og trykke på nattmodus-knappen. Alt av belysning i hele huset og apparater som TV, kaffetrakter etc. blir da skrudd av og varmekablene settes tilbake til nattemperatur i tillegg til at skallsikringen blir aktivitert. Utebelysningen vår styres av et eksternt astrour, som skrur denne på og av etter hvilken tid på året det er og hvor på kloden vi har valgt å bosette oss.

Om vi så finner på at vi skal ta oss en ferietur, er det feriemodus-knappen vi trykker på.  Da skrus all belysning av, bortsett fra utebelysning som styres av astrouret. Varmekablene senkes ytterligere ned, slik at de eksempelvis kun varmer opp gulvet om innetemperaturen synker til under 10 grader. I tillegg aktiveres pushalarmer for ekstremt lav eller høy innetemperatur, røykvarsling og vannlekkasje.

Vårt Futurehome smarthus er installert av vår el-installatør Brattvaag Electro AS. Om du selv er interessert i å installere en smarthusløsning i ditt eget hjem, anbefaler vi at du tar turen innom Futurehome sin egen Smarthusveileder, hvor du kan finne ut hvilken løsning som passer for deg og dine behov. Og husk at et smarthus er like enkelt å installere i et eldre hus som i et nytt!

Slik fungerer et smarthus

Med et smarthus kan du spare både penger og miljøet, samtidig som du øker komforten og får en enklere hverdag. Men hvordan fungerer det egentlig?

Brattvaag Electro AS samarbeider med smarthusselskapet Futurehome som lar deg skreddersky en smart løsning for ditt hus.

Futurehome benytter seg av moderne trådløse enheter som monteres rundt om i boligen, i tillegg til komponenter som er skjult bak tradisjonelle lysbrytere, takpunkt og stikkontakter.

En SmartHub blir plassert i boenheten og fungerer som en hjerne for alle komponentene du ønsker å bruke.

Skreddersy din perfekte løsning

Med Futurehome kan du enkelt styre lys, varme og sikkerhet i din egen bolig.

Alle lysene kan styres med appen. Man kan også automatisere dette ved hjelp av tidsinnstillinger, bevegelser eller forhåndsdefinerte regler. For eksempel kan du definere at alle lys skal skrues av ved midnatt, eller at bevegelse i et rom skal gjøre at lysene skrus på til et visst nivå. Dette kan for eksempel være praktisk om natten, da du vil slippe å famle i mørket etter lysbryteren.

Også varmen i huset kan styres på samme måte. Du kan skru av varmen om natten og når familien er på jobb og skole, men la huset bli varmet opp til dere står opp, og til dere kommer hjem på ettermiddagen.

Du kan også velge å automatisk senke temperaturen i et rom dersom en dør eller et vindu står åpent, og la boligens klima justeres basert på om du er hjemme, borte, eller om det er dag eller natt.

Med slik effektiv varmestyring kan du spare både penger og miljøet.

Føl deg enda tryggere i hjemmet ditt

Det er også mulig å sikre boligen din på en smart måte. Både brannvarslere, vannlekkasjesensorer og boligalarm kan hjelpe deg senke skuldrene. Skulle det skje noe uventet i hjemmet ditt vil du umiddelbart få beskjed på smarttelefonen din, uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Med magnetiske sensorer på dører og vinduer vil du få beskjed dersom kontaktfeltet i magneten blir brutt. Du kan også bruke appen til å gi deg varslinger om vinduer og dører du har glemt å lukke ved leggetid.

Installerer du en smart dørlås slipper du tenke på nøkler, da du låser deg inn med en kode du selv har valgt. Du kan også låse opp døren via appen, for eksempel dersom naboen skal vanne plantene mens du er på ferie.

Husket du å skru av kaffetrakteren?

Dersom dette spørsmålet først dukker opp i hodet ditt, er det nesten umulig å bli kvitt, med mindre du faktisk tar turen innom kjøkkenet og sjekker. Dersom du allerede er på vei til jobb, kan dette så klart bli både irriterende og problematisk.

Med et smarthus kan du enkelt stilne de spørrende stemmene i hodet ved å sjekke appen. Om trakteren faktisk er på, bruker du appen til å skru den av.

Et annet nyttig triks er at du kan sjekke om vaskemaskinen er ferdig ved å se på strømforbruket. De fleste enhetene som benyttes i Futurehome måler strømforbruket på det som betjenes. På denne måten vil du ha full kontroll på energiforbruket hjemme.

Få støtte fra Enova

Det er ikke bare nye hus som kan bli smarte, alle hus kan bli det. Futurehome sine løsninger er enkle å installerer og krever ingen oppdatering på det elektriske anlegget. Dette gjør at kostnadene kan holdes nede.

I tillegg kan du få støtte fra Enova dersom du gjør energitiltak i din bolig, som for eksempel installering av varmestyringssystem.